Nazad
|Recenzije & Preporuke

Nasmijani Namćor preporučuje: Mario Vargas Ljosa – „Avanture nevaljale devojčice“

Ukoliko ste od onih koji prije čitanja pažljivo pregledaju korice, prelistaju prve dvije, tri stranice i obavezno pročitaju predgovor i ukoliko je pred vama baš ovo izdanje (laguna) saznaćete i prije samog čitanja da je ovo „najljubavniji“ Ljosin roman, knjiga milionskih tiraža, knjiga koju je „Njujork tajms“ uvrstio među sto najboljih savremenih romana. Ukoliko ne spadate u navedenu grupu čitalaca odmah ćete zaroniti u ovu knjigu, pa ćete nakon čitanja diskutovati sa prvom grupom da li su pomenute kritike opravdane ili ne. Ono što je sigurno jeste da će vas peruanski nobelovac provesti kroz avanturu nakon koje neće biti ravnodušnih.

Prateći priču glavnog junaka Rikarda od samog djetinjstva kada u rodnoj Limi sanja život u Parizu sve do zrelog doba kada to i ostvaruje, pisac nas vodi na svojevrstan istorijski putopis kroz svjetske prestonice polovinom 20. vijeka, gdje svjedočimo krupnim promjenama i previranjima u društvu. Paralelno s tim, u svakom od tih gradova, pratimo Rikardove susrete sa nikad zaboravljenom ljubavi iz mladosti, koji se odigravaju u različitim godinama njihovih života. Prelazeći poglavlja čitalac biva uvučen u igru susreta i iščeznuća, emocija i strasti, upoznavajući svaki put novo lice „nevaljale djevojčice”, novu epizodu njenog neumjerenog života, novi nivo njene ekstremnosti, čije neslućene razmjere Ljosa maestralno dočarava poredeći ih sa Rikardovom umjerenošću i nedostatkom ambicija. To se najbolje ogleda u rečenicama koje ispaljuje Rikardov prijatelj: „Svi koji dolaze u Pariz žude da postanu slikari, pisci, muzičari, glumci, režiseri, da napišu doktorat ili dignu revoluciju. Ti želiš samo to, DA ŽIVIŠ U PARIZU?“, dok sam glavni junak „nevaljalu djevojčicu“ opisuje kao „nekoga ko se predavao toliko potpuno, toliko fanatično... ko je tako isključivo znao šta hoće da radi...“. Upravo na tim oštro povučenim linijama počiva Ljosin roman otvarajući niz vječnih pitanja. 

Da li se apsolutna sreća mjeri sekundima, a sve ostalo je samo puko zavaravanje? Da li je vrijedno žrtvovati godine života zarad trenutaka strasti sa nekim potpuno drugačijim od nas samih? Da li je prava ljubav smiraj i trajanje ili eksplozija i kratkotrajnost? Odgovore na ova i slična pitanja nećete pronaći u ovoj knjizi, ali sasvim sigurno ćete pronaći avanturu. Uostalom, to ste i tražili, zar ne?

Animacije: laguna.com; amazon.com