Nazad
|Recenzije & Preporuke

Nasmijani Namćor preporučuje: Slavoljub Stanković - „The box“

Roman „The box“, Slavoljuba Stankovića (Rende) kroz prizmu naratora Cvrleta vodi nas ili nas pak vraća u devedesete, u siromaštvom, inflacijom i sankcijama razoren Beograd, gdje (nimalo slučajno) radi kao paker za inostranu kompaniju, seleći ambasadore koji napuštaju Srbiju i useljavajući nevladine organizacije koje u nju tek dolaze. 

„Beograd je svet. Ali svet više nije Beograd. To su sada dve različite kutije. Naša je zatvorena“, objašnjava nam rok-muzičar Cvrle dok zajedno sa Bilijem sa Ceraka, fanatičnim navijačem Crvene Zvezde, i Vladanom, studentom mašinstva, radi selidbe jer je to jedini način da pošteno zarade novac, kojim će svaki na svoj način pobjeći od nove normalnosti. Cvrle želi da snimi pjesmu sa bendom, Bili da ode na Zvezdina evropska gostovanja dok je Vladanov jedini cilj da napusti zemlju. Prateći neobičnu družinu pakera-sanjara, čitalac kreće na neobično putovanje kroz kulture, običaje, stereotipe, navike, pa i muzičke ukuse ambasadora, kao vjernih predstvanika svojih naroda, imajući utisak kako i sam učestvuje u selidbama. Paralelno s tim odvijaju se i lične drame naših junaka, njihovi lomovi, dileme, pokušaji da, svaki za sebe i u skladu sa svojim mogućnostima, odgovore na ona vječna životna pitanja.

Živopisni likovi, jednostavnost stila, jasna kompozicija, kratke rečenice širokog značenja, britki dijalozi puni simbolike čine ovaj roman savremenim urbanim štivom. Pored sveprisutnog crnog humora, ironije i nerijetko sarkazma kojima pripovjedač suvereno vlada, tu je i „muzička podloga“ koja romanu daje dodatnu vrijednost, a koja zavisno od situacije i raspoloženja glavnog junaka varira od Bitlsa i Stonsa, Nirvane i Dorsa, preko Nila Janga i Dejvida Bouvija, što čitaocima daje jedan novi doživljaj čitanja. Koristeći pakovanje i kutiju kao sredstva, Stanković nam nudi kreativne definicije svega onog što, u nedostatku boljeg izraza, nazivamo životom, ali ih nikako ne nameće kao jedine ispravne. 

„Pisanje jeste selidba. A pisac paker. Sada dok ovo pišem, ja pakujem, ja sam usred selidbe, oko mene je haos, treba odlučiti „what goes, what stays“, treba pakovati pažljivo i ne propustiti ništa važno“, konstatuje Cvrle. Pomalo i Stanković. 

Dovoljno da ovu knjigu potražite u bibliotekama? DA! Još bolje u knjižarama.

Fotografije: kupindo.com; vreme.com